sobota, 14 lutego 2015

Chłopski garnek z fasolą i wędliną

Lubicie fasolę? Ja bardzo. Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam resztki wędlin, które zalegały mi w lodówce. Wyszła pyszna, sycąca potrawa, idealna na obiad jednodaniowy.


SKŁADNIKI:
300g fasoli białej perłowej,
400g żeberek wieprzowych,
250g kiełbasy cienkiej,
250g szynki wędzonej,
1 cebula,
1 marchewka,
1/2 pietruszki,
3 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1/2 łyżki kminku,
1 łyżka przyprawy uniwersalnej,
2 łyżeczki papryki ostrej mielonej,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Fasolę przekładam do garnka. Dodaję żeberka, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, paprykę mieloną oraz przyprawę uniwersalną. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu godzinę.
2. Marchewkę i pietruszkę kroję w plasterki. Dodaję do wywaru. Cebulę drobno siekam, szklę na oliwie i dodaję do fasoli. Kiełbasę kroję w plasterki, a szynkę w kostkę. Z wywaru wyjmuję żeberka i kroję je w kostkę. Kiełbasę, szynkę oraz żeberka podsmażam na oliwie i dodaję do fasoli. Gotuję 20 minut.
3. Do wywaru dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i gotuję 5 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz