niedziela, 22 lutego 2015

Rolada indycza z suszonymi jabłkami i żurawiną

W ostatnim czasie bardzo polubiłam połączenie mięsa z owocami. Owoce w wersji wytrawnej smakują zupełnie inaczej niż np. w deserach. Rolada to idealna propozycja na niedzielny obiad. Podałam ją z pysznym sosem żurawinowym. Ciekawym dodatkiem do tego dania były również pieczone figi. 


SKŁADNIKI:
60 dag filetu z piersi indyka,
10 plasterków suszonych jabłek,
6 łyżek oleju
15 dag żurawiny świeżej lub mrożonej,
150 ml czerwonego wytrawnego wina,
3 łyżeczki miodu,
sól,
pieprz kolorowy,
papryka ostra mielona.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso nacinam nożem wzdłuż, tak aby powstał jeden duży płat mięsa. Rozbijam lekko tłuczkiem. Oprószam solą oraz pieprzem kolorowym. Na płacie mięsa układam plasterki suszonego jabłka. Mięso zwijam w roladę i związuję nićmi. Nacieram dookoła solą, pieprzem oraz ostrą mieloną papryką.
  2. Roladę układam w naczyniu żaroodpornym, skrapiam olejem i przykrywam. Piekę 70-75 minut w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem.
  3. Żurawinę przekładam do garnka. Wlewam wino, wsypuję szczyptę soli. Gotuję na małym ogniu około 20 minut. Dodaję miód, mieszam i chwilę gotuję.
  4. Z upieczonej rolady zdejmuję nitkę. Mięso kroję w plastry. Polewam sosem żurawinowym. 
  5. Roladę można dodatkowo podać z pieczonymi figami (figi kroję na ćwiartki i zapiekam na blaszce przez 3-4 minuty w 180 stopniach).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz