środa, 11 marca 2015

Golonka po bawarsku

Na dzisiejszy obiad polecam golonkę z piwem w wydanie bawarskim. Z przyjemnością zje ją każdy. Docenią ją nie tylko smakosze piwa.



SKŁADNIKI:
2 golonki przednie,
1 marchewka,
kawałek selera,
1 cebula,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
2 szklanki piwa ciemnego,
1 łyżka ostrej mielonej papryki,
1 łyżka majeranku,
½ łyżki pieprzu,
sól.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Golonki wkładam do garnka, zalewam wodą. Dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie. Gotuję przez 1 godzinę. Następnie do golonki dodaję obraną marchew, seler oraz cebulę. Wywar solę. Gotuję kolejną godzinę. Po tym czasie golonki wyjmuję z wywaru. Odstawiam do przestudzenia.
  2. Przygotowuję marynatę. Piwo mieszam z majerankiem, mieloną papryką, pieprzem oraz odrobiną soli. Dodaję golonki. Obtaczam mięso w marynacie. Odstawiam na godzinę w chłodne miejsce.
  3. Golonki układam w naczyniu żaroodpornym, zalewam piwną marynatą. Piekę około godziny w temperaturze 200 stopni. W czasie pieczenia mięso polewam kilkakrotnie marynatą spod golonek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz