środa, 11 marca 2015

Kokosanki

Zapraszam Was na jedne z moich ulubionych ciasteczek - kokosanki. Ciastka te są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne.


SKŁADNIKI:
30 dag wiórków kokosowych,
3 białka,
8 dag masła,
5 łyżek mleka,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru kryształu.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz wlewam mleko. Dokładnie mieszam. Masę kokosową odstawiam do przestudzenia.
2. Białka ubijam na sztywną pianę. Do piany dodaję mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Do ubitych białek dodaję masę kokosową i delikatnie mieszam łyżką.
3. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni.

5 komentarzy: