niedziela, 1 marca 2015

Kurczak pieczony z mango

Na niedzielny obiad polecam kurczaka pieczonego z mango. Potrawa jest bardzo łatwa do przygotowania. Połączenie kurczaka z mango było strzałem w dziesiątkę. Kurczaka najczęściej podaję z frytkami lub pieczonymi ziemniakami. 


SKŁADNIKI:
1 kurczak,
1 mango,
6 łyżek oleju,
1/2 łyżki papryki ostrej mielonej,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
2 łyżeczki pieprzu,
2 łyżeczki majeranku,
1 łyżeczka soli.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mango obieram, usuwam pestkę i kroję w grubszą kostkę. Wnętrze kurczaka wypełniam mango. Nogi związuję nićmi.
2. Olej mieszam z solą, pieprzem, papryką mieloną oraz majerankiem. Marynatą dokładnie nacieram kurczaka.
3. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia kilkakrotnie polewam mięso wytworzonym sosem, a 15 minut przed końcem pieczenia odkrywam naczynie, aby kurczak się zarumienił.

Jeżeli nie macie głębokiego naczynia żaroodpornego, kurczaka możecie upiec na blaszce w foliowym rękawie do pieczenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz