środa, 4 marca 2015

Pyzy z mięsem mielonym

Pyzy to idealna propozycja obiadowa. Okraszone skwarkami z boczku smakują wybornie. 


SKŁADNIKI:
Farsz:
1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
1 cebula,
1 jajko,
oliwa,
sól,
pieprz,
Ciasto:
2 kg ziemniaków,
1 jajko,
2 szklanki mąki,
sól,
Dodatkowo:
20 dag boczku surowego.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Mięso gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Cebulę szklę na oliwie. Mięso razem z cebulą mielę przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodaję jajko oraz przyprawy. Dokładnie łączę wszystkie składniki.
  2. Ziemniaki obieram. Połowę gotuję do miękkości w osolonej wodzie i przeciskam przez praskę. Drugą połowę ścieram na tarce o małych oczkach i odciskam wodę.
  3. Mąkę przesiewam na stolnicę dodaję przygotowane ziemniaki oraz jajko i sól. Zagniatam ciasto. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki. Spłaszczam. Na środek nakładam porcję farszu. Ciasto zlepiam w kulkę. Przygotowane pyzy wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję ok. 15 minut. Odcedzam, wykładam na talerz i okraszam skwarkami z boczku.

1 komentarz: