czwartek, 5 marca 2015

Wegetariańska pizza z chrupiącym brzegiem

Jest wiele osób, które w pizzy lubią chrupiący brzeg, ja do nich należę. Postanowiłam zrobić pizzę z dużym, solidnym, chrupiącym brzegiem. Do pizzy nie dodałam żadnych wędlin, ani mięsa i wyszła równie pyszna. Zapraszam!!!


SKŁADNIKI:
Ciasto:
 3,5 szklanki mąki,
 40g świeżych drożdży,
 350 ml letniej wody niegazowanej,
 4 łyżki oleju,
 1,5 łyżeczki cukru,
 1/2 łyżeczki soli,
 Sos:
 1/2 puszki pomidorów,
 1/2 cebuli,
 oliwa,
 bazylia,
 oregano,
 sól,
 pieprz,
 Dodatki:
 3 cebule,
 150g pieczarek,
 1 papryka czerwona,
 1 pomidor,
 3 ogórki konserwowe,
 100g sera żółtego,
 oliwa,
 sól,
 pieprz,
 zioła prowansalskie.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: W 100ml wody rozpuszczam drożdże oraz cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję sól. Wlewam drożdże, pozostałą wodę oraz olej. Łączę wszystkie składniki i przez około 10 minut wyrabiam ciasto. Następnie ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 40 minut do wyrośnięcia.
2. Sos: Cebulę drobno posiekam i szklę na oliwie. Dodaję pomidory z puszki. Duszę przez około 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.
3. Cebulę kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki, paprykę w paski, pomidora w półplasterki, a ogórki w plastry. Cebulę, pieczarki i paprykę podsmażam na oliwie (każde z warzyw osobno). Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.
4. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Jedną część rozwałkowuję i wykładam na blaszkę. Z drugiej części robię dwa wałeczki. Zaplatam je i układam na brzegu ciasta na blaszce. Spód ciasta smaruję sosem. Następnie nakładam porcję cebuli, pieczarek, papryki, ogórka oraz pomidora. Całość oprószam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wierzch pizzy posypuję żółtym serem. Pizzę piekę około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni.

1 komentarz: