poniedziałek, 9 marca 2015

Żeberka w sosie grzybowym

Na dzisiejszy obiad proponuję pyszne żeberka w sosie grzybowym. O tej porze roku, gdy nie mamy świeżych grzybów możemy z powodzeniem użyć grzybów mrożonych lub grzybów suszonych.  


SKŁADNIKI:
60 dag żeberek wieprzowych,
30 dag grzybów leśnych,
1 cebula,
2 łyżki masła,
2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
1,5 łyżki śmietany 18%,
1 łyżka mąki,
1 łyżeczka musztardy,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
  1. Żeberka kroję na porcje. Podsmażam na odrobinie oliwy. Przekładam do garnka, podlewam wodą. Wsypuję paprykę mieloną.
  2. Grzyby razem z cebulą podsmażam na maśle. Dodaję do mięsa. Gotuję na małym ogniu do miękkości.
  3. Śmietanę mieszam z mąką i musztardą. Dodaję do żeberek i chwilę gotuję. Sos doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Podaję z ryżem lub ziemniakami.

2 komentarze: