sobota, 23 maja 2015

Ciasto Hrabina

Jak w każdą sobotę zapraszam Was na pyszne ciasto. Tym razem proponuję ciasto Hrabina. Doskonałe na każdą okazję. Idealny deser do sobotniej kawy.



SKŁADNIKI:
Ciasto ciemne:
2 jajka,
6 żółtek,
6 łyżek cukru,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao,
1/3 szklanki oleju.
Ciasto jasne:
6 białek,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,
1/3 szklanki oleju.
Masa cappuccino:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu śmietankowego,
4 łyżki cukru,
1 kostka masła,
3 łyżki cappuccino o smaku rumowym,
Dodatkowo:
1 opakowanie okrągłych biszkoptów,
200 ml mocnej kawy parzonej VASPIATTA MATTINO ze sklepu www.sklep.coffea.pl,
2 opakowania galaretki zielonej,
cukier puder do posypania.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto ciemne: Jajka ubijam z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao oraz olej. Miksuję. 
2 Ciasto jasne: Białka ubijam z cukrem na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet oraz olej. 
3. Na blaszkę (wymiary 35cmx22cm) wyłożoną papierem do pieczenia wykładam naprzemiennie porcje jasnego i ciemnego ciasta. Ciasto delikatnie mieszam widelcem. Piekę około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty.



4. Masa cappuccino: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy dodaję proszek cappuccino. Ucieram.
5. Na jeden z blatów ciasta wykładam połowę masy cappuccino, wyrównuję. Biszkopty maczam w kawie i układam na cieście. Na biszkopty wykładam drugą część masy cappuccino, wyrównuję. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku, studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na ciasto. Wierzch przykrywam drugim blatem ciasta. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i schładzam 2 godziny w lodówce.  

Przełożenie: jeden blat ciasta- połowa masy- biszkopty-połowa masy-galaretka-drugi blat ciasta


Do nasączenia biszkoptów użyłam kawy VASPIATTA MATTINO, którą otrzymałam do testowania od sklepu www.sklep.coffea.pl. Kawa jest bardzo aromatyczna. Doskonale nadaje się nasączania ciast. Jest to również doskonały napój o niepowtarzalnym smaku i zapachu. 

Serdecznie zapraszam Was do sklepów: sklep.coffea.pl oraz sklep.sirwilliamstea.pl, gdzie znajdziecie wiele wspaniałych kaw i herbat

13 komentarzy:

  1. to prawie to samo co oczy carycy

    OdpowiedzUsuń
  2. to samo sobie pomyślałam właśnie, niemal jak oczy carycy...

    OdpowiedzUsuń
  3. Dokładnie to moja wersja tego ciasta. Dokonałam w nim kilku zmian.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda, zrobię na pewno:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Napisałaś że w ciemnym cieście ubijasz jajka z żółtkami czyli po prostu ucierasz całe jaja z cukrem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 całe jajka + 6 żółtek + cukier razem ubić.

      Usuń
  6. Właśnie go pieke ciekawie jak mi wyjdzie. Wstawię foto na fejsie

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda obłędnie :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. To jedno z moich ulubionych ciast!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy piekarnik po upieczeniu trzeba odrazu otworzyc bo mi ta biala czesc klapla? I jaki duzy ten budyn bo mo jest nie do rozstarcia?

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda i pewnie tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń