środa, 29 lipca 2015

Sernik z wiśniami

Ciasto to piekłam dawno temu, a dopiero teraz postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Sernik jest łatwy i szybki do przygotowania, a przy tym wspaniale smakuje. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Ciasto:
1 szklanka mąki
5 dag margaryny
1,5 łyżki cukru
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
60 dag sera białego półtłustego
15 dag cukru
3 jajka
5 dag masła
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżka mąki krupczatki
30 dag wiśni

PRZYGOTOWANIE:
  1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 22 cm.
  2. Masa serowa: Żółtka oddzielam od białek. Masło ucieram z cukrem oraz żółtkami. Dodaję zmielony ser. Wsypuję budyń oraz mąkę.  Na końcu do masy dodaję pianę ubitą z białek. Delikatnie mieszam. Masę serową wykładam na ciasto kruche. Wyrównuję.
  3. Z wiśni usuwam pestki. Owoce układam na wierzchu ciasta. Ciasto piekę około godziny w  temperaturze 175 stopni.

2 komentarze:

  1. Mmm sernik to moje ulubione ciacho, a do tego wiśnie jeden z ulubionych owoców. Brzmi genialnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie prezentuje się Twój sernik, z chęcią zjadłabym kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń