sobota, 12 września 2015

Torcik z musem jabłkowym, ptasim mleczkiem, powidłami i prażonym kokosem

Do sobotniej kawy polecam pyszny torcik z musem jabłkowym. Wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania. Znika z talerza w oka mgnieniu. 



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju
2/3 szklanki mąki
1/2 łyżki proszku do pieczenia
1/2 łyżki octu
Mus jabłkowy:
1 kg jabłek
100 ml wody
2 opakowania galaretki agrestowej
Ptasie mleczko:
1 puszka mleka skondensowanego
2 opakowania galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
1/2 słoiczka powideł śliwkowych
50g wiórków kokosowych

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Cały czas ubijając stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Następnie dodaję olej, mąkę, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Mus jabłkowy: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i duszę około 8-10 minut. Do gorącego musu wsypuję galaretki. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Gęsty mus wykładam na biszkopt. 
3. Ptasie mleczko. Galaretki rozpuszczam w 2 szklankach wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Zimne mleko skondensowane miksuję z tężejącą galaretką. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję i odstawiam do stężenia.
4. Powidła śliwkowe rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Wiórki kokosowe prażę na suchej patelni. Posypuję nimi wierzch ciasta. Gotowe ciasto schładzam godzinę w lodówce. 

2 komentarze: