sobota, 24 października 2015

Biedronka

Jak w każdą sobotę zapraszam na pyszne ciasto, tym razem jest to Biedronka. Wbrew pozorom ciasto jest łatwe do przygotowania i nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto je przygotować. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Biszkopt ciemny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1 łyżka kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Biszkopt jasny:
2 jajka,
1/3 szklanki cukru,
2/3 szklanki mąki,
3 łyżki oleju,
1/2 łyżki octu,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
200 g masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek spirytusu,
Dodatkowo:
1 szklanka syropu z jagód
1 opakowanie galaretki fioletowej,
2 opakowania galaretki czerwonej,
50g wiórków koksowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt ciemny: Białka ubijam na sztywną pianę. Nadal ubijając dodaję kolejno cukier, żółtka, olej, mąkę, kakao, ocet oraz proszek do pieczenia. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Biszkopt jasny: Białka ubijam na sztywno. Cały czas ubijając dodaję żółtka, cukier, olej, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ocet. Ciasto wykładam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 1/2 szklanki. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budyń. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniowo dodaję zimny budyń. Na końcu do masy wlewam spirytus i ucieram.
4. Na biszkopt ciemny wykładam 2/3 masy budyniową, wyrównuję. W biszkopcie jasnym wykrawam kieliszkiem kółka. Biszkopt układam na masie budyniowej.
5. Syrop jagodowy przelewam do garnka i gotuję. Do gorącego syropu wsypuję galaretkę fioletową. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Tężejącą galaretkę wlewam do otworów w jasnym biszkopcie. Odstawiam do stężenia.
6. Galaretki czerwone rozpuszczam w 3 szklankach wrzącej wody. Studzę. Tężejącą galaretkę wylewam na wierzch ciasta. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. Boki ciasta smaruję pozostałą masą budyniową i posypuję wiórkami kokosowymi.


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz