czwartek, 8 października 2015

Pizzeriny łódki z pomidorami i bazylią

Uwielbiam przygotowywać wypieki na słono. Tym razem zrobiłam pyszne pizzeriny z pomidorami, serem i bazylią. Są chrupiące i smaczne. To doskonała przekąska dla całej rodziny.


SKŁADNIKI:
Ciasto:

20g świeżych drożdży,
150 ml letniej wody,
1,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka cukru,
1/2 łyżeczki soli,
2 łyżki oleju,
Dodatkowo:
pomidory,
3 cebule,
50g sera żółtego,
1/2 łyżki suszonej bazylii,
sól,
pieprz,
oliwa do smażenia.


PRZYGOTOWANIE:
1. W letniej wodzie rozpuszczam drożdże i cukier. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję rozpuszczone drożdże, sól oraz olej. Wyrabiam ciasto około 5 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. 
2. Cebulę kroję w piórka i szklę na oliwie. Pomidory kroję w plastry. Ser ścieram na tarce. 
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Nożem kroję ciasto na romby. Kawałki ciasta układam na blaszce. Na ciasto nakładam porcję cebuli, plasterki pomidora oraz starty ser. Wierzch oprószam solą, pieprzem i bazylią. 
4. Piekę około 20 minut w temperaturze 210 stopni.

1 komentarz: