poniedziałek, 19 października 2015

Sałatka śledziowa z porem i marynowaną cebulką

W poniedziałkowy poranek zapraszam na pyszną sałatkę śledziową z marynowanymi warzywami. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała, jako przekąska na każdą imprezę.


SKŁADNIKI:
1/2 kg śledzi matiasów,
1/2 puszki groszku konserwowego,
1/2 puszki kukurydzy konserwowej,
1 por,
1/2 słoiczka cebulki perłowej marynowanej JAMAR,
3 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
sok z połowy cytryny,
sól,
pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Śledzie moczę kilka godzin we wodzie. Skrapiam z dwóch stron sokiem z cytryny. Następnie kroję śledzie na mniejsze kawałki. 
2. Pora kroję w plasterki. Wrzucam do osolonego wrzątku i parzę 10 minut pod przykryciem. Odcedzam.
3. Groszek, kukurydzę i  cebulki odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę. 
4. Wszystkie przygotowane składniki przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie mieszam. 
5. Przygotowaną sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. 


Do przygotowania sałatki wykorzystałam cebulkę marynowaną perłową, którą otrzymałam do testowania od firmy JAMAR. Cebulka ma idealny słodko- kwaśny smak. Doskonale nadaje się do przygotowywania sałatek, ale również może stanowić dodatek do wędlin, mięs, czy ryb. W mojej sałatce cebulka marynowana doskonale współgrała ze śledziami i pozostałymi składnikami. Podbiła moje kubki smakowe i będą po nią częściej sięgać. 

Serdecznie zachęcam do zakupu produktów firmy JAMAR, niezbędnych w każdej kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz