sobota, 9 stycznia 2016

Jabłecznik z bezą i migdałami

W sobotnie przedpołudnie zapraszam na pyszny jabłecznik z bezą. Ciasto jest delikatne w smaku i lekko orzeźwiające. Zapewniam, że kto spróbuje chociaż kawałek, natychmiast sięgnie po kolejny, ponieważ ciasto doskonale smakuje. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
2,5 szklanki mąki,
200g margaryny,
3 łyżki cukru,
5 żółtek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 łyżki śmietany 18%,
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek,
100ml wody,
1,5 łyżeczki cynamonu,
Beza:
5 białek,
1/2 szklanki cukru pudru,
1/2 łyżki soku z cytryny,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
30g płatków migdałowych.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę łączę z margaryną. Dodaję cukier, żółtka, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagniatam ciasto.  Przygotowane ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 26cm. Spód nakłuwam widelcem. Piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni. 
2. Masa jabłkowa: Jabłka obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Przekładam do garnka, podlewam wodą i prażę około 5 minut. Dodaję cynamon i mieszam. Przestudzone jabłka wykładam na podpieczone ciasto, wyrównuję.
3. Beza: Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier puder, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną. Ubijam. Pianę wykładam na masę jabłkową, wyrównuję. Wierzch posypuję płatkami migdałowymi. 
4. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 150 stopni.

4 komentarze:

  1. Ale mi ślinka cieknie...
    Uwielbiam takie ciasta z jabłkami.
    Na następną niedzielę z pewnością upiekę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaka piękna beza Ci wyrosła. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tego, co widzę to bardziej pianka wyszła niż beza ;)

    OdpowiedzUsuń