czwartek, 7 stycznia 2016

Makaron po meksykańsku

Na dzisiejszy obiad polecam smakowity makaron z sosem a'la meksykańskim. To doskonały pomysł na szybki i łatwy do przygotowania obiad dla całej rodziny. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos meksykański, który otrzymałam do testowania od firmy JAMAR.


SKŁADNIKI:
300 g makaronu tagliatelle,
250 g mięsa mielonego wieprzowego,
papryka czerwona,
1 cebula,
1/3 puszki kukurydzy konserwowej,
pomidory,
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
100 ml sosu meksykańskiego JAMAR,
sól,
pieprz,
pieprz cayenne,
bazylia,
oliwa do smażenia,
natka pietruszki.


PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie. 
2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut.
3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański oraz koncentrat. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Sos doprawiam do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz pieprzem cayenne. 
4. Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i wykładam na talerz. Na środek talerza nakładam solidną porcję sosu. Wierzch posypuję natką pietruszki. 




1 komentarz: