niedziela, 10 stycznia 2016

Sałatka z dzikim ryżem, selerem i kurczakiem

Dzisiaj polecam przepis na pyszną sałatkę z dzikim ryżem, kurczakiem i warzywami. Sałatka doskonałe nadaje się, jako przekąska na karnawałową imprezę. Warto ją przygotować, bo jest przepyszna. 


SKŁADNIKI:
3,5 łyżki dzikiego ryżu SKWORCU,
1,5 szklanki wody,
1 pojedynczy filet z piersi kurczaka,
1 słoik selera konserwowego wiórki,
1 puszka kukurydzy,
4 jajka,
3,5 łyżki majonezu,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ryż przesypuję do garnka. Zalewam wodą. Wodę solę. Gotuję na małym ogniu około 30 minut, cały czas mieszając.
2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Kawałki mięsa smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem.
3. Kukurydzę i selera odsączam z zalewy. Jajka gotuję na twardo, obieram i kroję w kostkę.
4. Ryż, jajka, kukurydzę, seler oraz kurczaka przekładam do salaterki. Dodaję majonez oraz przyprawy. Mieszam.
5. Gotową sałatkę wykładam na talerz. Podaję z pieczywem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz