niedziela, 24 stycznia 2016

Sok marchwiowo- owocowy a'la Kubuś

W niedzielne popołudnie zapraszam na pyszny sok marchwiowo- owocowy. Taki sok to prawdziwa bomba witaminowa. Jest zdrowy i nie zawiera żadnych konserwantów. Soku nie trzeba dodatkowo słodzić, a jego konsystencja jest lekko zagęszczona. Warto go przygotować, ponieważ wspaniale smakuje.



SKŁADNIKI:
3 marchewki,
350 ml wody,
1 banan,
2 jabłka,
1 pomarańcza.

PRZYGOTOWANIE:
1. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o dużych otworach. Przekładam do garnka, zalewam wodą i gotuję 30 minut. Odstawiam do przestudzenia. 
2. Jabłka oraz pomarańczę obieram. Przekładam do sokowirówki i wyciskam sok. 
3. Marchewkę miksuję blenderem na jednolity mus. Dodaję pokrojonego banana oraz wlewam sok jabłkowo- pomarańczowy. Wszystko razem blenduję. Gotowy sok przelewam do szklanek i od razu podaję.

3 komentarze:

  1. Czy można ten sok pasteryzować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak można, tylko trzeba do niego dodać cukru, aby nie zapleśniał jak będzie dłużej przechowywany.

      Usuń