wtorek, 19 stycznia 2016

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem

Na dzisiejszy obiad polecam pyszne faszerowane udka z kurczaka. Można je podać z frytkami i surówką. To doskonały pomysł na łatwy, szybki i niedrogi obiad dla całej rodziny.



SKŁADNIKI:
3 udka z kurczaka,
1 por,
50g słonecznika łuskanego,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
1/2 łyżki pieprzu,
szczypta soli,
szczypta majeranku,
100ml oleju,

PRZYGOTOWANIE:
1. Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję w plasterki. W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Mięso spinam wykałaczkami.
2. Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem. 
3. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem.

2 komentarze: