sobota, 20 lutego 2016

Babka orzechowa pachnąca rumem

Babka to tradycyjne ciasto wielkanocne. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę orzechową z rumowym akcentem. Jest szybka i łatwa do przygotowania. Doskonała na każdą okazję.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
4 jajka,
150g cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
170g mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
120g masła,
60g orzechów włoskich MAKAR,
60g orzechów laskowych MAKAR,
1,5 łyżeczki aromatu rumowego,
Dodatkowo:
1 tabliczka gorzkiej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
orzechy włoskie i laskowe MAKAR do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodaję mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia. Następnie stopniowo cienkim strumykiem wlewam rozpuszczone masło. Na końcu dodaję posiekane orzechy i aromat rumowy. Mieszam.
2. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą formę na babkę. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z formy.
3. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i dokładnie mieszam, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch dekoruję orzechami włoskimi i laskowymi.


Do przygotowania babki wykorzystałam orzechy włoskie i orzechy laskowe, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR. Orzechy MAKAR to idealny dodatek do ciast. Orzechy są doskonale wysuszone i pozbawione goryczki. Wypieki z bakaliami MAKAR zawsze się udają. Produkty są warte polecenia i zakupu. 

Zachęcam do zakupu produktów firmy MAKAR. Firma oferuje cały wachlarz wspaniałych bakalii, niezbędnych w każdej kuchni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz