środa, 3 lutego 2016

Ciasto Salceson

Zaczyna się ostatni tydzień karnawału, więc możemy pozwolić sobie na małe co nieco. Ciasto Salceson to jedno z najłatwiejszych do przygotowania ciast. Kiedy mam ochotę na coś słodkiego to zawsze piekę to ciasto. Warto je przygotować, gdyż jest przepyszne. 



SKŁADNIKI:
Ciasto:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1,5 szklanki Mąki Luksusowej Młynomag,
1 czubata łyżka kakao,
1 łyżeczka cynamonu,
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki oleju,
3 twarde jabłka,
Polewa:
1 tabliczka białej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
kakaowa posypka.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Jajka razem z cukrem ubijam na puszystą masę. Nie przerywając ubijania naprzemiennie dodaję olej oraz mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz kakao. Na końcu do masy dodaję jabłka. Delikatnie mieszam ciasto łyżką. 
2. Przygotowane ciasto przekładam do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 24cm. Wyrównuję. Ciasto piekę około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Polewa: Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Dokładnie mieszam, aby masa była jednolita. Przygotowaną polewą polewam wierzch ciasta. Gotowe ciasto posypuję kakaową posypką. 



Do przygotowania ciasta wykorzystałam Mąkę Luksusową pszenną typ 550, którą otrzymałam do testowania od firmy Młynomag. Mąka ta jest produkowana z najlepszej jakości zbóż uprawianych w samym sercu Warmii i Mazur. Wypieki z mąki Młynomag zawsze się udają, nigdy się na niej nie zawiodłam.

Zachęcam do zapoznania się z ofertą cenową firmy Młynomag i zakupu ich wspaniałych produktów.

2 komentarze: