piątek, 26 lutego 2016

Sałatka z grejpfrutem, kurczakiem i orzechami nerkowca

Dzisiaj przedstawiam przepis lekką sałatkę, idealną na drugie śniadanie lub kolację. Sałatka jest szybka i łatwa do przygotowania, a do tego bardzo zdrowa. To doskonała przekąska dla osób będących na diecie.  


SKŁADNIKI:
1 grejpfrut czerwony,
1 wędzony filet z kurczaka,
5 liści sałaty masłowej,
50g orzechów nerkowca,
5 łyżek jogurtu naturalnego,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soku z limonki,
szczypta cukru,
sól i pieprz do smaku,

PRZYGOTOWANIE:
1. Grejpfruta obieram ze skóry. Ostrym nożem wycinam fileciki z grejpfruta. Filet wędzony z kurczaka kroję w cienkie plasterki. Orzechy nerkowca prażę na suchej patelni. 
2. Sałatkę płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję grejpfruta, filet z kurczaka oraz orzechy. Delikatnie mieszam. 
3. Jogurt naturalny mieszam z oliwą, sokiem z limonki, cukrem, solą oraz pieprzem. Przygotowanym dessingiem polewam sałatkę. 

1 komentarz: