czwartek, 3 marca 2016

Babka kajmakowa

Oto moja kolejna wielkanocna propozycja- babka kajmakowa. Jej przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Warto ją przygotować, ponieważ jest przepyszna. 



SKŁADNIKI:
100g masła,
1 puszka masy krówkowej kajmak HELIO,
5 jajek,
200g mąki,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1,5 łyżki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 tabliczka mlecznej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
3 łyżki orzeszków ziemnych HELIO.

PRZYGOTOWANIE:
1. Masło przekładam do garnuszka i rozpuszczam. Przestudzone masło miksuję z masą kajmakową na jednolitą masę. Nie przerywając miksowania dodaję żółtka, mąkę, proszek do pieczenia oraz budyń. 
2. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier. Ubijam. Ubitą pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. 
3. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia foremki o wymiarach 11cmx25cm. Piekę około 55 minut w temperaturze 170 stopni (do suchego patyczka). Przestudzoną babkę wyjmuję z foremki.
4. Czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko. Mieszam do momentu, aż masa będzie jednolita. Przygotowaną polewą polewam babkę. Wierzch posypuję orzeszkami ziemnymi.


Do przygotowania babki wykorzystałam masę krówkową kajmak oraz orzeszki ziemne, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO.  Produkty spełniły wszystkie moje oczekiwania i jeszcze niejednokrotnie użyję ich w kuchni.


Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO niezbędnych do przygotowywania wielkanocnych wypieków. 



1 komentarz: