środa, 23 marca 2016

Ciasto jogurtowe z wiśniami i kruszonką

Do przedpołudniowej kawki proponuję pyszne ciasto jogurtowe z wiśniami. Jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Warto w parę chwil wyczarować to pyszne ciasto.



SKŁADNIKI:
Ciasto:
200g mąki pszennej,
70g cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 szklanki jogurtu greckiego,
1 jajko,
100ml oleju,
Kruszonka:
2 łyżki masła,
50g mąki,
50g cukru,
Dodatkowo:
200g wiśni drylowanych w lekkim syropie DAGOMA.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do dużego naczynia przesiewam mąkę. Dodaję cukier, jogurt, jajko, olej oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszam wszystkie składniki na jednolite ciasto. Ciasto wykładam na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą tortownicę o średnicy 24cm. Na cieście układam odsączone z syropu wiśnie.
2. Z masła, cukru i mąki zagniatam kruszonkę. Wierzch ciasta posypuję kruszonką. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. 



Do przygotowania ciasta wykorzystałam wiśnie drylowane w lekkim syropie, które otrzymałam do testowania od firmy DAGOMA. Wiśnie DAGOMA to doskonały dodatek do ciast, ciastek i deserów. Doskonale sprawdzają się zimą, kiedy nie możemy w sklepach dostać świeżych owoców.  Produkt bardzo mnie zachwycił i jeszcze niejednokrotnie użyję go w kuchni.

Zachęcam do zakupu produktów DAGOMA, niezbędnych w każdej kuchni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz