niedziela, 20 marca 2016

Duszonki z klopsikami

W niedzielnie przedpołudnie prezentuję przepis na pyszne duszonki z klopsikami. To doskonała propozycja na obiad jednogarnkowy. Ze szklanką mleka lub kefiru smakują wybornie. 


SKŁADNIKI:
400g mięsa mielonego wieprzowego,
1 łyżeczka soli czosnkowej,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
1 kg ziemniaków,
2 marchewki,
1 duży burak ćwikłowy,
2 cebule,
200g kiełbasy cienkiej,
4 łyżki smalcu,
oliwa,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso mielone przekładam do miski. Dodaję jajko, bułkę tartą, sól czosnkową oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy formuję małe okrągłe klopsiki. Klopsy smażę na rumiano na rozgrzanej oliwie.
2. Warzywa obieram. Ziemniaki kroję na ćwiartki. Buraka kroję w półplasterki. Cebulę kroję w piórka. Marchewkę i kiełbasę kroję w plasterki. 
3. Na dno garnka wrzucam pokrojony smalec. Następnie do garnka nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Oprószam solą i pieprzem. Układam klopsiki i znów nakładam porcję ziemniaków, buraka, marchewki, cebuli oraz kiełbasy. Całość oprószam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu około 1,5 godziny (do miękkości).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz