czwartek, 10 marca 2016

Mazurek kokosowo- orzechowy

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tradycyjnych polskich wypieków, między innymi mazurków. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na pyszny mazurek kokosowo- orzechowy. Warto go przygotować, ponieważ jest przepyszny.  


SKŁADNIKI:
1,5 szklanki mąki,
1/2 szklanki wiórków kokosowych,
150g masła,
4 żółtka,
2 łyżki śmietany 18%,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 puszki masy orzechowej z kawałkami orzeszków HELIO,
Dekoracja:
orzechy włoskie HELIO,
rodzynki,
wiórki kokosowe,
jajka czekoladowe.

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę i łączę z masłem. Dodaję wiórki kokosowe, żółtka, śmietanę oraz proszek do pieczenia. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto rozwałkowuję i wykładam na tortownicę o średnicy 24cm. Ciasto wystające na brzegi podwijam w stronę środka i lekko dociskam. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
3. Na przestudzonym mazurku rozsmarowuję masę orzechową. Ciasto dekoruję wiórkami kokosowymi, orzechami włoskimi, rodzynkami oraz czekoladowymi jajkami.


Do przygotowania mazurka wykorzystałam masę orzechową oraz orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy HELIO. Produkty HELIO to składniki idealne do przygotowywania domowych wypieków. Zawsze znajdą miejsce w mojej kuchni. Produkty są warte polecenia i zakupu.

Zachęcam do zakupu produktów firmy HELIO, niezbędnych do przygotowywania wielkanocnych wypieków. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz