sobota, 9 kwietnia 2016

Pierogi serowo- kokosowe

Pierogi to jedna z najpopularniejszych polskich potraw. Mogą być wypełnione przeróżnymi nadzieniami. Ja przygotowałam tradycyjne pierogi z serem z dodatkiem wiórków kokosowych. Wyszły przepyszne. Warto je przygotować. 




SKŁADNIKI:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
1 jajko,
1,5 łyżki oleju,
woda,
Farsz:
200g sera białego,
2 łyżki wiórków kokosowych, 
2 żółtka,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1,5 łyżki cukru,
Dodatkowo:
100g masła,
1 łyżka cukru do posypania,
sól.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz wodę (tyle ile zabierze ciasto). Zagniatam ciasto, tak aby było elastyczne.
2. Farsz: Ser, wiórki kokosowe, żółtka oraz cukry przekładam do miski i ugniatam widelcem na jednolitą masę.
3. Ciasto rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek krążków nakładam porcję farszu. Krążki składam na pół, brzegi dokładnie sklejam. Pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 5 minut. Pierogi odcedzam i wykładam na talerz.
4. Masło rumienię w garnuszku. Masełkiem okraszam pierogi. Wierzch posypuję cukrem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszytskie pierogi, chętnie bym się skusiła na Twoją wersję słodkich pierożków.

    OdpowiedzUsuń