wtorek, 31 maja 2016

Skrzydełka marynowane w zalewie pomidorowej

Dzisiaj polecam przepis na pyszne marynowane skrzydełka, które z powodzeniem możecie zaserwować na każdej imprezie. Mięso jest zamarynowane w słodko- kwaśniej zalewie pomidorowej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 


SKŁADNIKI:
10 skrzydełek z kurczaka,
2 jajka,
2 szklanki bułki tartej,
olej do smażenia,
Zalewa:
3 szklanki wody,
2 cebule pokrojone na piórka,
1/2 szklanki keczupu pikantnego,
6 łyżek octu,
1 łyżka cukru,
3 łyżki oleju,
2 liście laurowe,
5 ziaren ziela angielskiego,
2 łyżeczki gorczycy,
1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
kilka ziaren pieprzu ziarnistego.

PRZYGOTOWANIE:
1. Skrzydełka gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Mięso wyjmuję z wywaru i studzę. Skrzydełka maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Smażę na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.
2. Z podanych składników przez około 5 minut gotuję zalewę. Odstawiam do przestudzenia. 
3. W dużym słoiku układam skrzydełka. Zalewam zalewą (mięso musi być zanurzone). Słoik zakręcam i odstawiam w chłodne miejsce na noc, aby smaki się "przegryzły". 

5 komentarzy:

  1. Super pomysł ;)
    Bardzo lubię przeglądać Twojego bloga :)
    Zapraszam do mnie (choć ostatnio trochę jest zaniedbany ale jeszcze trochę i będzie odświeżony) http://motylkowakuchnia.blogspot.it/

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile cukru bo zalewa ma być słodko-kwaśna?

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno skusi mnie ten przepis ,wyprobuje w najblizszym czasie.

    OdpowiedzUsuń