piątek, 10 czerwca 2016

Cytrusowy syrop z kwiatów czarnego bzu

Kwiaty czarnego bzu mają wiele właściwości leczniczych. To przede wszystkim doskonały lek na przeziębienie. Kwiaty czarnego bzu działają napotnie i antywirusowo, chronią drogi oddechowe i wzmacniają naszą odporność. Syrop z tych kwiatów to prawdziwy leczniczy eliksir, którego nie może zabraknąć w naszej spiżarni. Kwiaty czarnego bzu zbieramy w czerwcu. Z przepisu wyszło mi 7 słoiczków po 330ml. 



SKŁADNIKI:
50 sztuk kwiatów czarnego bzu (baldachów),
2 litry wody,
1 kilogram cukru,
2 cytryny,
2 pomarańcze.

PRZYGOTOWANIE:
1. Z kwiatów bzu odcinam łodygi. Kwiaty przekładam do dużego garnka. Do osobnego garnka wlewam wodę, wsypuję cukier oraz dodaję pokrojone w plasterki cytrusy. Całość gotuję około 5 minut. Gorącym syropem (razem z cytrusami) zalewam kwiaty bzu. Mieszam i studzę. Garnek przykrywam ściereczką i odstawiam na 36 godzin w chłodne miejsce.
2. Po tym czasie syrop przecedzam przez gazę lub gęste sitko. Syrop przelewam do słoiczków. Słoiczki zakręcam i pasteryzuję 15 minut. 

14 komentarzy:

  1. a ile i jak sie go przechowuje nigdy nie robiłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że dwa lata można przechowywać w ciemnym pomieszczeniu.

      Usuń
    2. Ja takie kwiaty ususzyłam.....piję taką rewelacyjną herbatkę z miodem i sokiem z cytryny.....rewelka....

      Usuń
  2. Na co jest dobry i w jakim miesiącu rwac bez?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na kaszel i przeziębienie. Rwie się go w czerwcu jak rozkwitnie.

      Usuń
  3. Na co jest dobry i w jakim miesiącu rwac bez?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie proporcje pić? Jak podawać rozcięczony z wodą czy na łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie proporcje pić? Jak podawać rozcięczony z wodą czy na łyżeczki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej smakuje z herbatą, można z powodzeniem pić po 2 łyżki syropu 3-4 razy dziennie.

      Usuń