niedziela, 12 czerwca 2016

Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem śmietanowym

Zapraszam Was na pyszne knedle z truskawkami. To jedna z moich ulubionych potraw z owocami. Zawsze podaję je polane sosem śmietanowym, w tej wersji smakują mi najbardziej. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis. 



SKŁADNIKI:
1/2 kg ziemniaków,
2 szklanki mąki,
1 jajko,
300g truskawek,
1/2 szklanki śmietany 18%,
1,5 łyżki cukru,
sól.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki studzę, a następnie przeciskam przez praskę. 
2. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję ziemniaki oraz jajko. Zagniatam ciasto. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Ciasto kroję na kwadraty. Na każdy kawałek ciasta kładę truskawkę. Brzegi ciasta zlepiam razem i formuję kuleczki.
3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz.
4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz