niedziela, 17 lipca 2016

Malinowy Obłoczek

W naszych ogrodach właśnie rozpoczęły się zbiory malin. Korzystajmy z okazji i przygotowujmy z tych przygotowujmy pysznych owoców ciasta, desery, a nawet przetwory. Ja użyłam malin do przygotowania ciasta. Nie wymaga ono dużego nakładu  pracy, a efekt końcowy jest znakomity. Polecam!!!



SKŁADNIKI:
Biszkopt:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki mąki,
4 łyżki oleju,
1,5 łyżki kakao,
1/2 łyżki proszku do pieczenia,
1/2 łyżki octu,
Masa:
2 szklanki mleka,
2 budynie waniliowe,
2 łyżki cukru,
200g masła,
2 łyżki cukru pudru,
50 ml likieru advocat,
Dodatkowo:
500g malin,
3 opakowania galaretki malinowej.

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Żółtka oddzielam od białek. Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przestając ubijać dodaję cukier oraz żółtka. Następnie stopniowo dodaję olej, mąkę, ocet, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylewam na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm, wyścieloną papierem do pieczenia. Piekę około 25 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Masa: Z mleka odlewam pół szklanki. Pozostałe mleko przelewam do garnka i gotuję. W odlanym mleku mieszam cukier oraz proszek budyniowy. Masę wlewam do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Budyń studzę. Masło ucieram razem z cukrem pudrem. Stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Na końcu wlewam likier advocat. Ucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Wyrównuję.
3. Galaretki malinowe rozpuszczam w 750ml wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Maliny układam na cieście. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki. 

16 komentarzy:

  1. Biszkopt pieczesz z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Baz termoobiegu na grzałce góra- dół

      Usuń
  2. wygląda ja bóstwo, a co daje ocet w cieśce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet reaguje z proszkiem do pieczenia i spulchnia ciasto. Polecam proszek do pieczenia zastąpić pół na pół z sodą :)
      Pozdrawiam Paulina

      Usuń
  3. mniam, świetne ciacho na letni popołudniowy odpoczynek!

    OdpowiedzUsuń
  4. czy bez adwokatu masa wiele straci na walorach smakowych ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zamiast adwokatu dodaję trochę cytryny

      Usuń
  5. A jesli chce na blasze 24x36 to poprostu skladnikow pododaje wiecej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam, co daje w cieście olej ? I w jakich proporcjach należy go dodawać ?
    Bo chciałabym zrobić biszkopt z moje sprawdzone biszkoptu i zastanawiam się właśnie co daje olej i w jakich proporcjach bym go miała użyć.
    W przepisie mam 7 białek i 3 żółtka oraz 4 łyżki z "czubkiem" mąki pszennej / tortowej
    2 łyżki z "czubkiem" mąki ziemniaczanej
    2 łyżki z "czubkiem" gorzkiego kakao
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Ubijam białka po czym dodaje tylko 1 łyżkę cukru pudru i dalej ubijam, natomiast do żółtek dodaje resztę cukru pudru i ubijam, następnie dodaję 2łyżki gorącej wody żeby je spulchnić i masa uzyskała większą objętość.
    Dodaje żółtka do białek i miksuję.
    Następnie dodaję produkty sypkie i mieszam drewnianą łyżką .
    Zastanawiam się czy nie dodać jeszcze tego oleju na końcu ale boję się że zepsuję tym biszkopt.
    Bardzo chciałabym upiec biszkopt z pani przepisu ale wydaje mi się że z tak małej ilości jajek biszkopt mi nie wyjdzie bo już 2 razy robiłam biszkopt kakaowy z innych przepisów i zawsze mi opadał.
    Pozdrawiam cieplutko i liczę na szybką odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń