piątek, 29 lipca 2016

Mięsne klopsiki duszone w kapuście

Klopski duszone w kapuście to doskonała propozycja obiadowa dla całej rodziny. Potrawę bardzo łatwo i szybko się przygotowuje. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem. 



SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego wieprzowego,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
1/2 główki kapusty,
1 cebula,
1 marchewka,
2 łyżki masła,
1/2 pęczka koperku,
1/2 łyżki przyprawy warzywnej,
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
sok z cytryny,
olej do smażenia,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Do mięsa mielonego dodaję jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładanie wyrabiam masę. Z masy mięsnej formuję małe klopsiki. Smażę je na rumiano na rozgrzanym oleju.
2. Kapustę szatkuję i przekładam do garnka. Zalewam wodą, solę i gotuję 5 minut. Wodę odcedzam. Do garnka dodaję masło i pokrojoną w kostkę cebulę. Szklę na rumiano. Dodaję obgotowaną kapustę. Smażę około 3 minut. Następnie do kapusty wlewam 1 szklankę wody. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie, kminek, przyprawę warzywną, posiekany koperek oraz pokrojoną marchewkę. Wszystko razem mieszam i duszę około 20 minut pod przykryciem. Kapustę doprawiam do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
3. Do kapusty dodaję usmażone klopsiki. Delikatnie mieszam i duszę około 10 minut.

1 komentarz: