niedziela, 28 sierpnia 2016

Miodownik z białą czekoladą

W niedzielne południe zapraszam na pyszne ciasto miodowe przekładane masą z dodatkiem białej czekolady. Ciasto doskonale sprawdzi się na każdej imprezie. Warto je przygotować. 


SKŁADNIKI:
Ciasto miodowe:
500g mąki,
200g masła,
2 jajka,
2 łyżki miodu płynnego,
5 łyżek cukru kryształu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
Masa:
500 ml mleka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki mąki pszennej,
2 żółtka,
1,5 łyżki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru,
80g białej czekolady,
200g masła,
Polewa:
100g białej czekolady,
1,5 łyżki mleka,
kakaowa posypka do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE:
1. Ciasto miodowe: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i siekam nożem. Następnie dodaję jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatam ciasto. Ciasto dzielę na trzy równe części. Jedną z porcji ciasta rozwałkowuję i wykładam na blaszkę o wymiarach 24cm x 24 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. Podobnie jak z pierwszą częścią ciasta robię z kolejnymi porcjami. Piekę trzy jednakowe placki.
2. Masa: Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka. Masę wlewam na gotujące się mleko. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram razem z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania dodaję zimny budyń. Do masy dodaję startą na tarce o małych oczkach białą czekoladę. Ucieram. Masą przekładam upieczone placki miodowe.
3. Polewa: Białą czekoladę łamię na kostki i rozpuszczam nad kąpielą wodną. Dodaję mleko i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowuję na wierzchu ciasta. Całość posypuję kakaową posypką.

1 komentarz: