niedziela, 21 maja 2017

Ciasteczka cytrynowe

W niedzielne popołudnie polecam przepis na pyszne kruche ciasteczka cytrynowe. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Pokochają je miłośnicy cytrynki i nie tylko. 



SKŁADNIKI:
2 szklanki mąki,
150g masła,
4 żółtka,
4 łyżki cukru pudru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
skórka otarta z jednej cytryny,
1 łyżka śmietany 18%,
Lukier:
1 szklanka cukru pudru,
2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:
1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję masło i razem siekam nożem. Następnie dodaję cukier puder, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę oraz skórkę otartą z cytryny. Zagniatam ciasto.
2. Ciasto zawijam w folię i wkładam na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykrawam w cieście dowolne kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni.
3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce.  

1 komentarz:

  1. Super ciasteczka, wyszły idealnie, dziękuję za przepis😀

    OdpowiedzUsuń