niedziela, 4 czerwca 2017

Tort ananasowo- śmietanowy z galaretką

W piękną, słoneczną niedzielę zapraszam na pyszny torcik ananasowy z galaretką. Już jeden kawałek zachwyci Wasze podniebienia. Torcik jest lekki, orzeźwiający i doskonale smakuje. Idealny na upalne dni. 




SKŁADNIKI:
Biszkopt:
4 jajka,
2/3 szklanki cukru,
1 kopiasta szklanka mąki,
5 łyżek oleju,
1,5 łyżki kakao,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka octu,
Masa budyniowa:
500 ml mleka,
2 opakowania budyniu waniliowego,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka cukru,
200g masła,
50 ml advocata,
Masa śmietanowa:
300ml śmietany 30%,
3 łyżki cukru pudru,
1 opakowanie śmietan- fix
1,5 łyżki żelatyny,
½ szklanki wody,
Dodatkowo:
1 puszka ananasa,
2 opakowania galaretki żółtej,

PRZYGOTOWANIE:
1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przelewam na tortownicę o średnicy 24cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 40 minut w temperaturze 170. Po przestudzeniu biszkopt przekrawam na dwa równe blaty.
2. Masa budyniowa: Z mleka odlewam 200ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem i cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam budynie. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam i gotuję 2 minuty. Budyń odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram na puszystą masę. Dodaję zimny budyń oraz advocat. Ucieram.
3. Biszkopty nasączam zalewą spod ananasa. Masą budyniową przekładam biszkopty.
4. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczam we wrzącej wodzie. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno w wysokim naczyniu. Dodaję cukier puder oraz śmietan- fix. Ubijam. Na końcu dodaję żelatynę. Wszystko razem miksuję. Masę wykładam na ciasto. Wyrównuję.
5. Galaretki żółte rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Studzę. Plastry ananasa kroję w małą kostkę. Układam na masie śmietanowej. Owoce zalewam tężejącą galaretką. Tort wstawiam na godzinę do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz