piątek, 24 listopada 2017

Dufinki z mięsem

Dziś na moim blogu przepis na pyszne dufinki z mięsem. Dufinki są łatwe i szybkie do przygotowania. Możemy je zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Podajemy je z ulubionym sosem.




SKŁADNIKI:
Ciasto:
½ kg ziemniaków,
1,5 szklanki mąki.
1 jajko,
sól,
Farsz:
300 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 cebula,
sól,
pieprz,
oliwa,
Dodatkowo:
olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:
1. Farsz: Cebulę obieram i kroję w kostkę. Mięso mielone oraz cebulę przekładam na patelnię. Smażę na oliwie około 10 minut. Oprószam solą i pierzem.
2. Ciasto: Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i przeciskam przez praskę. Do potrawy można wykorzystać również ziemniaki, które zostały nam z obiadu. Ziemniaki przekładam na stolnicę. Dodaję mąkę oraz jajko. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto rozwałkowuję na grubość 5mm. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na środek ciasta kładę porcję farszu mięsnego. Brzegi zlepiam formując kulkę.
4. Kuleczki wrzucam na rozgrzany olej i smażę na rumiano. Po wyjęciu odsączam tłuszcz na papierowym ręczniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz