sobota, 6 stycznia 2018

Bitki z suszonymi grzybami

Na jutrzejszy obiad proponuję pyszne bitki z suszonymi grzybami. Mięso jest miękkie i rozpływa się w ustach. Dodatek suszonych grzybów nadaje bitkom wspaniały smak i aromat.



SKŁADNIKI:
½ kg karkówki bez kości,
1 cebula,
30g suszonych grzybów leśnych,
1 łyżka mąki,
2 szklanki wody,
½ łyżeczki papryki słodkiej mielonej,
2 łyżki oliwy,
1,5 łyżki śmietany 18%,
sól,
pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
1. Karkówkę kroję w grubsze plastry. Rozbijam tłuczkiem. Mięso oprószam z dwóch stron mąką. Cebulę obieram i kroję w kostkę.
2. Na oliwie podsmażam mięso razem z cebulą. Następnie mięso zalewam wodą. Dodaję grzyby suszone, paprykę mieloną oraz odrobinę soli i pieprzu. Wszystko razem duszę do momentu, aż mięso będzie miękkie.
3. Śmietanę mieszam razem z odrobiną wywaru spod mięsa. Dodaję do bitek. Mięso duszę jeszcze przez około 5 minut. Bitki podaję z kluskami śląskimi i sałatką.  

3 komentarze: