wtorek, 8 maja 2018

Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście

Dzisiaj polecam przepis na pyszną wiosenną potrawę, czyli indycze klopsiki duszone w młodej kapuście. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.




SKŁADNIKI:
Klopsy:
400g mięsa mielonej indyczego,
1 cebula,
1 jajko,
3 łyżki bułki tartej,
sól,
pieprz,
olej do smażenia,
Kapusta:
1 główka młodej kapusty,
1 cebula,
1 pęczek koperku,
2 liście laurowe,
4 ziarna ziela angielskiego,
1 łyżeczka kminku,
1 łyżka masła,
1 łyżeczka soku z cytryny,
sól,
pieprz,
oliwa.

PRZYGOTOWANIE:
1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju.
2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję około 5 minut. Wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło. Dodaję posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę mieszam i smażę około 10 minut.
3. Do kapusty dodaję usmażone klopsy. Wlewam odrobinę wody. Delikatnie mieszam i wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz